Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Amerikanen zijn (niet) gek

Hoe zijn nu eigenlijk die Amerikanen? Klopt ons beeld of totaal niet?

Je gaat toch met een bepaald beeld naar Amerika. De mensen daar zijn streng, trots maar ook ontzettend arrogant en denken alleen aan zichzelf. Iedereen is dik, rijd in een grote auto. Maaltijden zijn er alleen groot en milieu dat is toch iets voor Europa?

Wat dat betreft zijn we zelf erg arrogant. We denken te weten hoe buitenlanders zijn en Amerikanen in het bijzonder.

Hoe zijn Amerikanen nou echt? Uiteraard is ook mijn beeld beperkt, ik ken slechts een handvol Amerikanen in Florida en Washington en mijn beeld is dus alleen zo bepaald. Maar deze Amerikanen waren inderdaad trots op hun land. Niet arrogant trots maar trots op wat ze bereikt hadden door alle uitdagingen heen. Ze hebben aanslagen overleefd, samen. Ze zijn naar de maan gegaan, door samen te werken. Ze hebben het land tot 1 land gemaakt en gehouden in de oorlog tegen de Engelsen en tegen elkaar. Het is een bepaald soort zelfvertrouwen wat ze hebben. Wat bij ons te vaak gezien wordt als arrogantie. Bij ons wordt te veel zelfvertrouwen misschien ook te vaak arrogantie….

Wat mij opviel was dat ze oprecht vriendelijk zijn tegen je. Je komt uit het buitenland? Waar kom je vandaan? Wat heb je al gedaan en ga je nog doen? Tips hebben ze altijd voor je. En loopt je met je koffer te zoeken in de metro? Er is altijd wel iemand die je even aanschiet en vraagt waar je heen wil. Wachten in een rij? Niemand die voordringt. Iemand stoot je per ongeluk aan of staat op je voet? Oprechte excuses, altijd.

Opvallend was de zelf-reflectie die je vaak tegen komt in Amerika. En de humor, het niet altijd alles zo serieus nemen.

En natuurlijk, de grenscontroles zijn streng en misschien wat absurd, en er zijn groepen die minder vriendelijk zijn binnen Amerika. Maar, als je het vergelijkt met Europa dan hebben we ook binnen Europa genoeg vreemde groepen.

Amerikanen, het is een bijzonder en trots volk wat door samenwerken niet alleen de reis naar de maan kon maken maar ook het land zelf op kon richten. Sommige waarden kijken we vreemd tegenaan. Maar de trotsheid en het fatsoen kunnen we in Nederland nog zeker wat van leren!

Leave a comment