Skip to content Skip to footer

We maken ons nu zo druk in Nederland over wie hier hoort. Of eigenlijk, vooral wie hier niet hoort.

We zijn slechts sterrenstof

We maken ons nu zo druk in Nederland over wie hier hoort. Of eigenlijk, vooral wie hier niet hoort. We leven ontzettend met tijd maar denken er heel erg beperkt in. Wie hier hoort is slechts een bepaling van tijd. Als je maar ver genoeg terug gaat kom je er vanzelf achter dat Nederlanders of zelfs mensen weinig aanspraak kunnen maken op wie waar woont. De mens is slechts kort op de aarde in vergelijking met veel dieren en zelfs zij zijn slechts kort op de aarde in vergelijking met de aarde zelf.

Uiteindelijk is de discussie over wie hier hoort of wie met welk geloof, uiterlijk of ras beter is slechts een discussie die ontstaan is uit de beperking van ons denken. Uiteindelijk komen alle mensen uit hetzelfde voort. Uiteindelijk komen mensen en de dieren uit hetzelfde voort. Uiteindelijk komen mensen, dieren en de complete aarde uit hetzelfde voort. Uiteindelijk zijn we in de basis allemaal precies hetzelfde. Iemand met blauwe ogen en iemand met bruine. Iemand die Christen is en iemand die Moslim is. Blan, zwart, bruin, groen of pimpelpaars.  Een mens en een vogel. Een mens en een boom. Een mens en zuurstof. Of een steen en een waterdruppel.

We leven allemaal van de zon. En danken allemaal ons bestaan door de zon. Uiteindelijk zijn we allemaal en al het levende (en niet levende!) voortgekomen uit sterrenstof. Dat is nogal een dooddoener bij discussies over wie hier hoort of niet hoort. Uiteindelijk hoort niemand hier, of iedereen hier. Het is maar net hoe ver je terug kijkt, of hoever juist niet.

Misschien maakt het daardoor alles onzinnig. Maar ook dat is de beperking van ons denken. Het feit dat alles bestaat uit sterrenstof maakt juist alles even zinnig, en alles even belangrijk.

We zijn sterrenstof.