Skip to content Skip to footer

Niet het meest handige weekend om nog op kamp te gaan; twee weken voor de zomervakantie. Maar met het tweede troepweekend in juni, en een pinksterweekend (en dus NPK) in juni is er eigenlijk geen keus meer. En dus trokken we op vrijdag 20 juni naar Vledderveen in Drenthe.In Vledderveen want daar woonde een van onze Scouts op een boerderij. Een boerderij met veel verschillende dieren en, zoals dat hoort op een boerderij, een hoop rommel en hokjes. Een kampeerweekend en daarmee dus minder programma maar meer mee te nemen. Waarvan het eerste toch wel ideaal is; de laatste weken voor de zomer zijn toch niet bekend om hun weken vol energie en tijd, om nog maar te zwijgen van motivatie…

We hadden dit keer op tijd afgesproken, om 16.00 uur, zodat we dit keer hopelijk niet in tijdnood zouden komen. Na eerst even de boel verkend te hebben gingen we aan ons opbouw klusjes. Het opzetten van onze plas-tentjes (met potti-potti’s), het opzetten van de grote legertent (voor het geval er regen is), en het opzetten van een bushalte en bus. Dat laatste was een echt busbord met een met houten palen en touw gepionierde bus. Een bus, omdat “straks” in Japan tijd heel belangrijk is. Een Japanner is altijd op tijd en het is prettig als je de bus van half zes (in de ochtend) moet halen dat je niet net een halve minuut te laat bent en je er alleen nog naar kan zwaaien. Tijd-training dus. Onze Scouts moeten om bepaalde tijden in de bus zitten. Dit herhalen we ieder kamp zodat in Japan we overal perfect op tijd zijn.

Inloop tijd was tussen 8 en half 9 maar de eerste ouders stonden (uiteraard) al om half 8 op de stoep. We waren nog niet helemaal klaar (de koffie liep nog door) maar we waren wel voor het grootste gedeelte klaar. En zo konden wij ons bezig houden met onze jeugddeelnemers en Gerard als onze troepleader met de ouders. Dit laatste vooral in een Powerpoint presentatie waarin de laatste informatie te zien was. En zo wisten de ouders alles wat wij ook wisten waarbij het vaste devies was “alles is definitief, tot het veranderd!”.

Omdat de tenten snel stonden, en omdat wij als troepstaf nog wel voor 90% uit de namen kwamen maar niet alle jeugddeelnemers dat ook konden zeggen, begonnen we met een kennismakingsspel. Hoe zat het ook alweer met de namen? En ook de nodige energie moest er uit.

Voor de jeugddeelnemers was al bekend met wie ze buddy waren. Daarmee sliepen ze voor het eerst samen mee in een tent. Patrouilles was nog onbekend voor ze en dus was dat het openingsspel. Ze kregen ieder een puzzelstuk met omschrijvingen van iemand anders er op en moesten toen opzoek naar wie dit was. Daarna konden ze gaan puzzelen wie bij elkaar hoorde. Patrouille-leider en assistent-patrouille-leider (PL en APL) hadden wij al wel bedacht maar we vonden toch vooral dat ze dit zelf moesten bepalen. En dus was de opdracht: op zaterdagavond horen wij van jullie die de PL en wie de APL is. Hierna gingen ze aan de slag met het maken van een patrouille paspoort en het bedenken van een patrouille naam (welke wij uiteraard moesten corrigeren).

Hierna was het kampvuur, zingen en eten. Om 12 uur, met nog veel daglicht (de langste dag was de dag erna) tijd voor iedereen om (soms met zachte drang), naar bed te gaan. En zo rolde we er allemaal in om een korte nacht in te gaan.

Zaterdag 21 juni
De opdracht voor de jeugddeelnemers was: om half 10 klaar staan, gewassen, ontbeten en de afwas gedaan. Van de bushalte wisten ze nog niets maar dat werd ze nog ruim voor half 10 uitgelegd. Zo ging bij mij om half 8 de wekker, om ook om half 10 klaar te staan. De eerste “stop” bij de bushalte verliep niet vlekkeloos maar de meerderheid was aanwezig. Dit was trouwens de enige keer dit weekend dat het niet helemaal klopte.

Aangezien het weekend begon en zou eindigen met iedereen maar tussendoor af en toe zou wisselen maakte we eerst een troepfoto. Eindelijk een complete troep op de foto!

Er werd uitleg gegeven over het ochtendprogramma; een opdrachtenspel gedurende het kamp waarmee ze punten konden verzamelen, de patrouille met de meeste punten won de wisseltrofee. En, alleen voor de ochtend, het maken van een lipdub. Een video van een paar minuten welke in 1 opname opgenomen wordt. Er gebeurd van alles en het gebeurd op muziek, op 1 nummer. Dit nummer hadden ze al uitgekozen via Facebook.

Ze bereiden van alles voor maar kwamen op het idee om naar een punt buiten het dorp te lopen waardoor er vooral veel beweging in zat. Niet helemaal geslaagd dus maar de opdracht vonden ze leuk om te doen, en het geeft resultaat.

Daarna was het eten en weer op tijd in de bus. Om lopend naar het dichtstbijzijnde bos te gaan. Hier deden ze een handelsspel. Een spel met verschillende posten waarbij je van een beetje goederen en geld door slim handelen steeds meer kan maken. Genoeg voor vulling van een paar uur (en langer). En genoeg enthousiasme. Veel rennende Scouts! En daarnaast werd er ook door de posthouders flink onderhandeld. Het was dus voor beiden partijen goed opletten en slim onderhandelen. (en er op letten wat je betaald krijgt en weer terug). Tijdens dit spel hadden we ook bezoek van de CS (de contingents staf) wat voor hun een aantal leuke foto’s en verhalen opleverde voor de WJ site. Uiteindelijk waren ze zo welkom dat de jeugddeelnemers ze met moeite weer lieten gaan…

Hierna was het echt koken en patrouilles. Wij als troepstaf aten mee en verspreiden ons onder de patrouilles. Dit is dan vooral goed opletten hoe er gekookt wordt zodat je ook weet of jou eten te eten is. De rijst was in ieder geval niet te lang gekookt…

Hierna de afwas en momenten voor de jeugddeelnemers zelf; per patrouille een eigen onderdeel verzinnen voor het programma van zondagochtend en daarna “jeugdberaad” met elkaar overleggen over wat ze vinden en wat beter kan. Vooral dit laatste zonder ons, gerapporteerd wordt aan de CS niet aan ons.

De rest van de avond was het een Japan quiz zodat het Japan-niveau weer omhoog ging en kampvuur. De zon ging laat onder en nog lang bleef het licht. Alleen niet te warm en dus vond de meerderheid het niet erg toen we ze weer om 12 uur naar bed stuurden.

Zondag 22 juni
De begin van de zondag was een herhaling van de zaterdag; om half 8 opstaan en zorgen dat je om half 10 klaar bent in de bus. Hierna maakte de patrouilles eerst bekend wie de APL en PL waren, daar zaten voor ons geen grote verassingen tussen.

Hierna was het uitvoeren wat de patrouilles bedacht hadden. We hebben 1 potje Weerwolven van Wakkerdam mee gedaan en zijn toen als troepstaf al aan het opruimen geslagen. Hoe eerder aan de slag hoe eerder weer thuis.

Hierna was het weer eten, afwassen en gingen de patrouilles aan de boerengolf. Troepstaf brak de grote tent af en begon al aan de wc-tenten. Een paar dingen bleven nog staan voor de ouders. Ook de deelnemers hadden hun eigen spul afgebroken.

Toen wij klaar waren hebben we onze jeugddeelnemers opgezocht. Toen zij klaar ware met het boerengolf liepen we terug en waren de eerste ouders er ook al weer. En zo was ineens iedereen weer weg en stonden wij met alleen nog wat opruimwerk.

Uiteindelijk reden wij ook weer naar huis. Moe maar voldaan. Het was een erg gezellig weekend zonder akkevietjes. Op naar de zomer en daarna ons eigen troepstafweekend!