Skip to content Skip to footer

Op 12 april verzamelen zo’n 30 troepstafleden zich in Leusden voor een speciale training voor explorerbegeleiding. Een flink deel van de troepstaf heeft al ervaring als explorerbegeleiding, maar deze dertig willen graag kennis en ervaring opdoen.

Na een inleiding van Marcel Baartmans over de spelvisie van Scouting Nederland, activiteitengebieden en in het kort de verschillen tussen begeleiden en leiding geven was het tijd om praktisch aan de slag te gaan. In subgroepen ging de troepstaf aan het werk met de ontwikkeling van jongeren in de leeftijd van 14 tot en met 18 jaar. Hier kwamen onder andere de ontwikkeling van de zintuigen, motoriek en de verschillen tussen scouts en explorers aan bod.

Ook na de lunch stond het verschil tussen begeleiding en leiding centraal. De helft van de groep werd geblinddoekt door de rest in tweetallen over een parcours geleid. Het ging erom, dat de geblinddoekte mensen alleen begeleid zouden worden, maar dat viel nog niet mee. Snel werd precies de weg gewezen in plaats van de geblinddoekte mensen veel meer vrijheid te geven. Toen de rollen omgedraaid werden ging het al een stuk beter, maar het verschil tussen begeleiden en leiden blijft belangrijk.

Het laatste deel van de training bestond uit een vooruitblik op de ontwikkelingen in de troep. Het zou kunnen zijn, dat de troep in scouts en explorers uit elkaar valt. Over de manieren hoe dit toch één zelfstandige troep kon worden, werd gediscussieerd. Ook kwam de sfeer in de troep ter sprake en presenteerde iedereen kort zijn ideeën en tips.

Na deze informatieve dag is de troepstaf nog beter voorbereid op hun taak, met nog meer kennis zullen ze zich op de voorbereiding van hun troep gaan storten.