Skip to content Skip to footer

Afgelopen weekend hadden we het laatste en 4e troepweekend. Een week daarvoor hadden we op zondagmiddag nog geklust en zo de troep en patrouille borden afgemaakt. Een klus-dag helaas zonder jeugddeelnemers; er hadden zich te weinig opgegeven. Dat is niet gek als je je bedenkt dat “ons” gebied van Lelystad tot Groningen en van Leeuwarden tot Zwolle loopt.

_DSC3413Ons 4e troepweekend was in de buurt; op een camping vlak bij Dalfsen. Op de camping staan was gratis met als wederdienst het doen van klusjes. Dit troepweekend hadden we niet alleen; we stonden met 6 troepen op de camping. Met alle troepen uit noord en oost Nederland. Een groep van ongeveer 300 Scouts dus. Dat is nogal een organisatie. In de aanloop koste dat dus ook de nodige moeite en de vraag was dus ook of alles op z’n pootjes terecht zou komen. Zeker met het voorspelde weer, eerst veel kou en daarna veel regen.

We verzamelden vrijdag al op tijd, we stonden om 14:00 uur op de camping. Hierna was het alle eigen en algemene tenten opzetten, eten en wachten op de jeugddeelnemers. Deze druppelden vanaf kwart voor 7 langzaam binnen en zetten ook zelf hun tenten op. Gelijk was het buurten bij andere troepen en nieuwe vrienden maken. Hoewel we elkaar sinds november niet meer gezien hadden was het toch gelijk alsof we elkaar maar een week niet gezien hadden.

_DSC3583Hierna een kleine troep Waterpoort opening (vooral de regels) en toen naar de algemene opening. Na een kort welkom volgde er een show met vuur(spuwen). Hierna gingen de deelnemers een verf en spring spel spelen. De deelnemers moesten in groepjes van zo veel mogelijk verschillende troepen samen een schilderij maken. Hierbij moesten ze zowel de kwasten als de verf verdienen. Zo kregen ze bijvoorbeeld de kleur blauw door bij die post aan te komen lopen als een blauwe sportwagen (maar hoe loop je als een blauwe sportwagen en niet als een rode?), moest je bij post zwart achterstevoren lopen en achterste voren om zwart vragen, en moest je bij roze heel heel heel erg vrolijk aankomen lopen en om die kleur vragen. De eindresultaten waren verrassend goed!

Hierna was het terug naar het eigen terrein waar onze jeugddeelnemers nog een presentatie kregen over het voorreisprogramma in Japan. Het was ondertussen helder en flink koud geworden. Met handschoenen aan, een muts op, een winterjas, vest, uniform en T-shirt aan was het nog best lastig warm te blijven!

Hierna nog war vrije tijd en daarna de tent in. Het was echt koud geworden met ijs op de tent tot gevolg. Die nacht was het zelfs met 3 slaapzakken lastig om het enigszins aangenaam te houden. De volgende ochtend was het dan ook wit van de vorst buiten en bleek dat mijn nacht zo slecht nog niet was geweest. De meesten hadden nauwelijks of niet geslapen door de kou, vooral voeten waren lastig warm te krijgen.

Zaterdag 28 maart
Na het ontbijt was het tijd om te klussen voor de camping. Struiken werden ingekort, daken mos vrij gemaakt en caravans schoon gemaakt. Ook de media was opgetrommeld; zo liep er een fotograaf en was RTV Oost vertegenwoordigd met camera en radio. Na twee uur klussen was de camping dan ook echt zomer klaar.

Hierna vertrokken alle troepen naar een plek buiten de camping op een heideveld in het bos. Het begon daar een beetje te regenen maar dat mocht de pret niet drukken. Alle troepen deden hier kleine (vaak echt Scouting) spelletjes. Natuurlijk ontbrak de trappersbaan hier niet maar ook was er bijvoorbeeld trefbal. Hier werd gegeten en daarna in toch wel aardig wat regen weer terug gelopen.

_DSC3615Hierna hadden de troepen 2 uur voor zichzelf. Wij vulden dat door eerst gesprekjes met de buddy’s te houden (2 Scouts vormen samen een buddy paar, deze slapen samen in een tent). Dit bleek een goede zet te zijn(!) wij werden wijzer dat we op de goede weg zijn en we werden wijzer over verbeterpunten. Daarnaast was het prettig om iedereen nu eens echt gesproken te hebben. De 2e helft van het uur werd besteed aan het voeren van gesprekken per patrouille over omgang, eten, pesten en meer van zulke onderwerpen.

Over eten gesproken, hierna was het tijd voor het “running dinner”. Iedere troep was een land en kookte 4 hangen. Per gang kwam er een andere patrouille eten. Zo kwamen alle patrouilles van iedere troep langs en was het een verassing wat ze waar aten. Ook kookte telkens een eigen patrouille. Ons Zuid-Afrikaanse eten viel goed in de smaak! Hierna was het stressen met de afwas om zo op tijd klaar te zijn voor het avondprogramma. Dit was een ticketactiviteit. De jeugddeelnemers konden zich verdelen over verschillende onderdelen, zo was een een pubquiz met daarbij veel vragen over Japan en een kampvuur training waarbij nieuwe yells geleerd werden. Het hoofdgedeelte was de DJ in de grote tent inclusief licht, muziek, bar en lichtgevende glowsticks. Het laatste uur was het feest voor iedereen en zo kreeg iedereen het dat weekend toch nog warm. Hierna was het veel buurten bij elkaar, werd het langzaam toch weer koud (maar lang niet zo koud als de nacht er voor). En met de klok die deze nacht een uur vooruit ging doken verstandige Scouts op tijd in bed.

Zondag 29 maart
De zondag was het ontbijt een uurtje later, maar met de veranderende klok was de nacht net zo kort als de nacht er voor. Koud was niet het probleem, de meeste hadden als een blok geslapen.

Na het ontbijt stond er een groot spel op het programma die gespeeld werd door alle troepen samen. Dit leverde een mooi schouwspel op. Zelden speel je een spel met zo veel spelers. Een erg leuk gezicht dus!

Af en toe viel er een beetje regen, veel beter dan de voorspellingen. Het werd eten, inpakken en afsluiten. En toen kwam de regen langzaam wel met bakken uit de lucht waardoor alles toch nog erg nat werd.

Precies een jaar geleden hadden we ons 1e troep weekend. Een jaar later de laatste, verbazingwekkend hoe snel je elkaar kan leren kennen.

Over 6 weken staat het contigentskamp gepland, een langer kamp met alle troepen van Nederland samen. Een aantal weken daarna staat Japan eindelijk op de planning.