Skip to content Skip to footer

Dit weekend wordt er geschiedenis geschreven. Tenminste, voor schaatsfans. Voor de laatste keer wordt er in het huidige Thialf geschaatst.

Bijna 30 jaar lang is er geschaatst. Het was het eerste ijsstadion met een dak er op. En dat had gelijk resultaat; in het eerste wedstrijd weekend werden er meerdere wereldrecords gebroken. En ondanks dat er daarna veel overdekte banen bij kwamen is Thialf nog steeds een van de snelste.

Voor het schaatspubliek staat Thialf in het geheugen als de gezellige plek waar op het hoogste niveau geschaatst wordt. Hoe voller hoe gezelliger en hoe gemoedelijker de sfeer. Iedereen is gelijk. Of je nu de gezellige, luid zingende bierdrinkend bent of de fanatieke meeschrijvende schaatsfan. Allemaal in een bruisend kolkend Thialf.

Schaatsers schaatsen er graag een wedstrijd. Maar dat komt door de sfeer en de mensen. Iedereen die er zelf geschaatst heeft weet dat Thialf toch ook oude zooi is met oude naar zweet stinkende kleedkamers. Thialf luierde te lang op de lauweren van het succes door de schaatsers geleverd aan de bezoekers. Op wonderbaarlijke wijze liep Thialf de gunning van de KNSB om Ee schaatstempel van Nederland te blijven net niet mis (Almere werd aangewezen maar een half jaar later weer teruggedraaid door een onduidelijke financiële constructie). Daarmee blijft het schaatsen Thialf en blijft Thialf ook Thialf.

Hierdoor gaat Thialf wel eindelijk op de schop. Geen complete nieuwbouw op een andere plaats, maar verbouw zodat Thialf 2.0 ontstaat. Met onveranderde een nieuw dak en vernieuwing en verbetering zodat Thialf ook de komende 30 jaar aan kan.

Dit weekend zijn daardoor de laatste wedstrijden in dit Thialf. Voor schaatsfans wordt volgend jaar dan een zwaar jaar met geen internationale wedstrijden op Nederlandse bodem.

Deze vrijdag ben ik voor de laatste keer in dit Thialf. Voor de laatste keer in de bocht waar ik ook stond toen ik voor de eerste keer in Thialf kwam, de noord bocht, nog niet eens zo veel jaar geleden. En dat op de avond in de nacht waarin ik 34 jaar geleden ben geboren. Hoe kan je je laatste avond als 33 jarige beter besteden dan in een stampvol bruisend en kolken Thialf? En dat ook nog op mijn favoriete onderdeel; de ploegenachtervolging.

Het dak gaat er dus af vanavond! Net zoals dat morgen en zondagavond ook ongetwijfeld zal gebeuren. Daarna zal het dak er ook snel definitief van Thialf af gaan. Daarna komt er een warme zomer maar vooral een ijskoude winter. Waarna na weer een warme zomer het dak opnieuw weer van Thialf af zou gaan.ongetwijfeld gewoon bruisend en kolkend, vol met nieuwe records en kampioenen.

Hoe vaker het dak er af gaat hoe beter…