Skip to content Skip to footer

Eindelijk, 2015! Japan komt steeds dichterbij! En zeker na een dag als vandaag; de tweede troepstafdag. De dag begon toch wat anders; de nacht was er veel sneeuw gevallen zodat de weg naar Rhenen wat langer duurde dan we hoopten. We kwamen daardoor een uur te laat aan (een Japanner komt altijd op tijd) en misten we de begin uitleg.

Gelukkig waren we wel precies op tijd voor het tweede deel (na koffie en wc-bezoek (na 2 uur in de auto, wat drie kwartier had moeten zijn was dat wel nodig)). Dit was in ons geval eerst naar het bezoeken van de post over samenwerking binnen het team. Hierbij ging het over eigen persoonlijke ruimte. We zaten hierbij op kleuterstoeltjes; we waren vandaag in een basisschool.

Hierna was het door naar de post in het gymlokaal waar we verschillende kleine spelletjes uitgelegd kregen. Op luchthavens kan het gebeuren dat je even moet wachten en dus dat je wat te doen moet hebben. Na een pauze waarbij we onze tent te zien kregen; was het tijd voor het programma gedeelte. We kregen uitgelegd hoe het programma tijdens de voorreis er uit gaat zien. Hierbij zagen we vooral bezoeken terug waarbij je de foto’s vaak al snel ziet als je bij Google afbeeldingen “Japan” in typt. Leuk om te zien dus wat we gaan doen! Ook was HoHo (home hospitality, een nacht slapen bij een Japans gezin) ook gelukt.

Hierna was het zelf boterhammen smeren en eten en dan door naar deel 2 van het programma. Hierbij de andere onderdelen zoals bagage (hoe zwaar is eigenlijk 20 kilo?) en communicatie (wat stuur je wel en wat niet de wereld in?). Hierna was het weer een gemeenschappelijk gedeelte over de kernbom op Hiroshima. We zijn daar op het moment van de 70-jaar herdenking en we komen daar in het vredespark en museum, wel een reden om goed aandacht aan te besteden. Hierna was het tijd voor de functie overleggen en daarna eten (soep, en brood met worst).  Hierna werd de dag afgesloten met eigen overleggen en toen was het weer glibberig terug naar huis.

Japan kwam vandaag erg snel dichterbij, het wordt allemaal al goed concreet en hoewel het nog ver weg lijkt is het al heel erg snel!