Skip to content Skip to footer

Beatrix stopt. Dat was nieuws. Er is discussie geweest of dat de hele avond een uitzending moest zijn maar goed, het is historisch nieuws. Dat was in januari. Nu nog steeds is er praktisch dagelijks Oranje-nieuws. Daar heb ik niks op tegen hoor. Maar laatst zat ik het NOS journaal te kijken.

Het NOS journaal. Toonbeeld van diep gravende journalistiek. Van integriteit. Van het van alle kanten belichten van het nieuws. Half uur van de pure waarheid. Product van de betrouwbaarheid.

Ik lees geen Telegraaf, Pownews heb ik nog nooit van gehoord en bij RTL Boulevard stemt mijn tv automatisch af op Journaal 24. Bij de kapper leg ik de Privé (niemand zegt het te lezen maar toch ligt deze daar altijd open) altijd netjes onder de krant.

Dat het NOS journaal de break tussen Yolanthe en Jan in de uitzending had heb ik door de vingers gezien, het artikel over zadelpijn zag ik vooral om Nederland te laten zien dat Harmen Siezen ook kan lachen. En Rutte ontbloot op een boot een informatieve dwaling.

Maar nu, datzelfde NOS journaal, toonbeeld van goede journalistiek (ik zeg het nog maar eens) toont Beatrix die struikelt over een oranje loper. Nog net niet zien we het 3x en ook nog in slow motion. Beste NOS journaal. Dit is geen journalistieke dwaling meer. Dit is Mark Rutte op een Dance feest. Dit is Emiel Roemer als beoogd premier. Dit is het CDA wat studenten als verkiezingspreek naar het bier verwijst.

Als ik Beatrix was geweest en ik had nog niet aangegeven te gaan stoppen dan had ik dat nu gedaan. En dan live in de uitzending bij RTL boulevard. Ik zie het al voor me; Bo van Ervens doorn die vraagt: “mag ik vragen waarom majesteit?”. De majesteit “ik ben die hoedjes nu wel eens zat, ik ga wat anders doen”. En daarna nog even kort “Wat dat is? Dat zie je vast wel in het NOS journaal!”