Skip to content Skip to footer

De blaadjes vallen als sneeuw van de boom, de regen met bakken uit de lucht. Het wielrennen is afgelopen maar suddert nog door met dopingschandalen en ontkenningen. De eerste schaatswedstrijden staan voor de deur, het schaatsseizoen is weer begonnen!

Met de eerste wedstrijden hoor je Herbert Dijkstra op tv al weer zeggen: het schaatsseizoen is weer begonnen! Daarvoor hebben we het Dione horen zeggen in de studio. En in de dweilpauze horen we het Mart Smeets, achter z’n rode NOS-kookpotje en in een zelfgebreide Noorse trui waardoor hij er uitziet als een opgeblazen rendier: het schaatsseizoen is weer begonnen!

En eigenlijk hebben we het in de maanden daarvoor al meerdere keren gehoord; het schaatsseizoen is weer begonnen! Toen de schaatsers na de zomer weer voor het eerst op het zomer-ijs stonden in een of andere buitenlandse hal met een onuitspreekbare naam. Of toen de schaatsers in de zomer in de brandende zon op een tropisch eiland droogtrainingen deden. Het schaatsseizoen was weer begonnen. Of eigenlijk nog daarvoor in mei, toen ze na een paar weken vakantie, weer begonnen met schaatsen.

Vanaf mei kan je een half jaar lang iedere maand wel ergens om roepen dat “het schaatsseizoen weer is begonnen.”

Het is dit schaatsseizoen weer onzeker of Sven Kramer wel zal starten de eerste wedstrijd. Mark Tuitert gaat aankomend seizoen weer winnen. Ireen Wüst is weer niet blij met de planning van de wedstrijden. Het schaatsseizoen is weer begonnen!

Een seizoen waarin Håvard Bøkko misschien wel terug komt, maar dat iedere wedstrijd net niet doet. Ivan Skobrev misschien wel weer de grote concurrent gaat worden van Sven Kramer, dat iedere wedstrijd uitstelt en het uiteindelijk niet waarmaakt. Het schaatsseizoen is weer begonnen!

Het seizoen waarin Koen Verweij de prijzen weg gaat kapen en het toch weer net niet. Martina Sáblíková misschien wel verslagen gaat worden, maar dat toch weer overduidelijk niet wordt. Het schaatsseizoen is weer begonnen!

Wordt het dan weer hetzelfde schaatsseizoen als vorig jaar? Toch zijn er ook dit seizoen weer veranderingen. Over een nieuw of verbouwd Thialf lijkt eindelijk een beslissing te komen. En de verrassing van vorig seizoen; Pien Keulstra, is er niet bij. DAT was gelijk al een verassing, geen fijne. Oh, en Sven? Die doet natuurlijk gewoon mee.

En als de eerste wedstrijd dan tegen valt dan hoor je Herbert gewoon een week later “het schaatsseizoen is nu echt weer begonnen”. Of de week erna, en anders wel de week daarna.

Het geeft toch een bepaald gevoel dat schaatsseizoen wat weer begonnen is. Eigenlijk kan je het hele jaar roepen dat het schaatsseizoen weer begonnen is. Iedere wedstrijd en iedere (zomer) training.

En gek genoeg heb ik er iedere keer weer opnieuw zin in het schaatsseizoen als ik het hoor. Dat je het dan het hele jaar hoort is dan mooi meegenomen. En dus roep ik hierbij dan ook maar uit namens alle schaatsfans, commentatoren, presentatoren en journalisten: “het schaatsseizoen is weer begonnen!”.