In deze tijd is er vaak de vraag: “ga je van de zomer nog op vakantie?”. Vaak heeft het antwoord (Japan) enige uitleg nodig.
Daarom hier “wat is een Jamboree?”, en “hoe?” en “wat?”.
Wat is een Wereld Jamboree?
Eens in de vier jaar wordt er een World Scout Jamboree gehouden. Voor Scouting is dit te vergelijken met de Olympische Spelen voor een sporter is. Naast een Wereld Jamboree is er ook een Nationale Jamboree en een Europese Jamboree; bij een Wereld Jamboree komen er Scouts uit de hele wereld samen.
De locatie wisselt iedere 4 jaar, net zoals bij de Olympische spelen. Elk werelddeel wordt aangedaan. 4 jaar geleden was de Wereld Jamboree in Zweden, 4 jaar daarvoor (met het 100 jarig bestaan van Scouting in het land waar het ontstaan is) Groot Brittannië. In 1995 was de Wereld Jamboree in Nederland. De Wereld Jamboree in Japan is de 23e.
Wat er tijdens een Jamboree gedaan wordt is verschillend. Omdat het nu in Japan is en de Jamboree gehouden wordt in buurt van Hiroshima gaat het deze Jamboree vooral over vrede en samenwerking. Zo wordt ook de val van de atoombom herdacht. Tijdens de Jamboree 70 jaar geleden. Het programma heeft daar mee te maken maar ook worden de “standaard” activiteiten van een Jamboree gedaan te denken is aan zeilen, klimmen, radio maken en veel andere culturen leren kennen.
Wie gaan er heen?
Er komen ongeveer 30.000 scouts uit 150 landen. De landen heten contingenten. Elk contingent is verdeeld in troepen van 36 scouts en 4 begeleiders de troepstaf. De scouts hebben tijdens de Jamboree een leeftijd van 14 tot 18. De troepstaf begeleidt de troep en hebben elk een eigen functie.
Iedere Scout in de juiste leeftijd kan zich opgeven. Je gaat dus niet met een eigen groep die kant op maar als eenling (of als groepje van eenlingen). Deze worden verdeeld in troepen naar locatie in het land. Je zit dus bij een troep uit je regio.
Zo kan ook troepstaf zich aanmelden maar deze moeten eerst solliciteren naar een bepaalde functie. Over het algemeen komen deze ook binnen hun regio terecht maar het kan dat dit toch wat wisselt.
Daarnaast levert elk contingent ook een “werkploeg” IST-ers (International Service Team) welke klussen doet. Dit kan dus een spel begeleiden zijn maar ook toiletten schoonmaken, koken of pers rondleiden.
Daarnaast is er per contingent de Contingents Staf. Deze groep is de organiserende groep en regelt bijvoorbeeld vervoer en financiën.
Hoeveel Nederlanders gaan er heen?
Vanuit Nederland gaan er 19 troepen (19x 36 scouts en 19×4 troepstaf). Daarnaast een paar honderd IST-ers en een tiental Contingents Staf. Bij elkaar gaat Nederland met ongeveer 1000 deelnemers naar Japan.
Wanneer is de Jamboree?
De Wereld Jamboree is van 28 t/m 8 augustus 2015. Daarnaast is er een voorreis en voorbereidingsweekenden.
Hoezo voorbereidingsweekenden?
Troepstaf en Scouts kennen elkaar niet. Dan kan je niet ineens 3 weken naar Japan. Je leert elkaar eerst kennen door 4 troepweekenden samen en een contingentskamp met alle troepen samen. Daarnaast volgt de troepstaf ook nog diverse trainingen en hebben ze hun eigen kampen en dagen. Dit allemaal om elkaar te leren kennen en straks 3 weken met elkaar weg te kunnen.
Wat gaan jullie doen met de voorreis?
In het kort: de toerist uit hangen. We bezoeken verschillende toeristische trekpleisters. In zo’n land zijn betekend ook het land (en de bewoners) een beetje leren kennen. Zo komen we ook 24 uur in een gastgezin.
Wat is Scouting?
Scouting biedt leuke en spannende activiteiten waarmee meiden en jongens worden uitgedaagd zich persoonlijk te ontwikkelen. Al vanaf 5 jaar kan je bij Scouting terecht, waar je iedere week weer uitdagende activiteiten doet gebaseerd op samenwerking, spel en natuur. Scouting is verdeeld in groepen. Je hoort bij een bepaalde groep in een bepaalde plaats of woonwijk.
Daarnaast zijn bij Scouting in Nederland meer dan 25.000 vrijwilligers actief om kinderen en jongeren iedere week een uitdagend spelaanbod te bieden.
Scouting bestaat meer dan 100 jaar en is opgericht in Engeland. Wereldwijd is scouting de grootste jeugd- en jongerenorganisatie met in totaal zo’n 38 miljoen leden verdeeld over zo’n 160 landen.